A sorozatok rajongó számára a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése a Netflix saját gyártású sorozata, a 13 Reasons Why volt, ami nem csak hitelesen adaptálta Jay Asher azonos című regényét a képernyőre, de az eredetileg egy évadra tervezett sorozat olyan nézettséget ért el, ami után nem volt kérdés, hogy lesz második évad. Eltelt körülbelül egy év, és a folytatás már nézhető a Netflix-en. A kérdés immár az, hogy vajon lesz-e harmadik évad?

13 Reasons Why2. évad

NETFLIX

 

Az első évad több lezáratlan helyzet elé állította a nézőket: Alex fejbelőtte magát, Justin elhagyta a várost, Jessica elmondta az apjának, hogy megerőszakolták, Tony átadta Hannah szüleinek a kazettákat, Clay pedig összemelegedett Skye Miller-el. Ezek a fordulatok a legutolsót kivéve nem szerepeltek a könyvben, ám mindenképpen szükségesek voltak ahhoz, hogy Hannah halála és a kazetták után az eredeti történet új szálakon folytatódhasson, így hagyva nyitva az írók számára a folytatás lehetőségét. Bár sokan kételkedtek benne, de a 13 Reasons Why második évada jó lett, nem tökéletes, de jó. Kivéve a lezárást.

A második évad az elsőhöz hasonlóan 13 részből áll és a rendezők azon a jól bevált módszeren sem változtattak, hogy minden rész egy-egy szereplőre koncentrál. Ezuttal azonban nem Hannah kazettái azok, amelyek a történetet vezetik, ehelyett a szereplők egy bírósági tárgyalás keretében, eskü alatt mesélik el saját történetüket, illetve azt, hogy ők hogyan élték meg az első évadban a Hannah által már elmesélt helyzeteket. Szerencsére az évad nem fullad önmaga ismétlésébe, bár vannak visszatérő jelenetek, azonban ezek mindig kiegészülnek új információkkal, amelyekből az derül ki, hogy Hannah öngyilkossága és a többi diákkal való kapcsolata nem volt olyan fekete-ferhér, mint ahogyan azt az első évadban láttuk.

Jay Asher, a könyv írója az első évadhoz hasonlóan most is nagy munkát vállalt a forgatókönyv megírásában, érződik is a keze munkája, hiszen a könyv sajátos világát immár mindkét évadba jól sikerült adaptálni, a továbbgondolt történet ellenére megmaradt a világ folytonossága és nincs olyan érzésünk, hogy ez az évad teljesen idegen lenne számunkra, már az első részben minden ismerős.

Az első évad végén felmerült kérdéses helyzetek viszonylag hamar megválaszolásra kerülnek, azonban a válaszokért cserébe csak még több kérdést kapunk az évad végére, ami arra enged következtetni, hogy a készítők újabb évaddal terveznek, ami a nézettséget látva nem meglepő, de valószínűleg a sorozat rajongói számára nem a legjobb döntés. Hogy miért? Azért, mert a harmadik évad már biztosan nem lesz olyan, mint amilyen az első kettő volt. A második évad még kapcsolódott az első által felvetett problémákhoz, ám ezek legtöbbje lezárult és olyan új kérdések kerültek a helyükre, amelyek finoman szólva sem nevezhetőek a legjobb rendezői döntéseknek.

Hogy példát is említsek, a második évad két főszála közül az egyik az iskola és Hannah szüleinek perét és így közvetve az öngyilkosság kérdését boncolgatta, míg a másik az első évadban is hangsúlyos szerepet kapott nemi erőszakkal és a nőket érintő szexuális zaklatásokkal foglalkozott. Ezekre a kérdésekre válaszokat kaptunk, ám maradt egy nyitott szál, ami nem más, mint az iskolai zaklatás témája és ennek következményei. Ha lesz harmadik évad, akkor az valószínűleg erről fog szólni. Mi ezzel a baj? Az, hogy a rendezők ezzel egy teljesen elhibázott helyzetből kezdenék el a harmadik évadot, aminek ráadául már semmi köze nem lenne az eredeti történethez. (Aki már látta az évadot, a SPOILER gomb megnyomásával elolvashatja, hogy mi konkrét problémám az évadzáróval.)

SPOILER

Az évad végén azt látjuk, hogy Tyler eldönti, hogy az őt ért bántalmazások miatt úgy vesz revansot mindenkin hogy az iskolai bálon lövöldözést rendez. A sorozat így refektált az USA-ban egyre gyakoribb iskolai lövöldözésekre, igen ám, de amikor Clay és a többiek erről értesülnek, nem az az első reakciójuk, hogy értesítsék a rendőrséget, hogy minél több életet megmentsenek, nem, ehelyett elkezdenek vele beszélgetni az udvaron. Lényeg a lényeg, hogy Clay-nek valahogy sikerül lebeszélnie Tyler-t, akit így az utolsó pillanatban sikerül elmenekíteni a rendőrök elől, annak ellenére, hogy az előző percben még több tucat diák lemészárlását tervezte. Hát mennyire elbaszott már ez? És mennyire rossz üzenet?
 

Összességében és minden hibája ellenére azonban a 13 Reasons Why ebben az évadban is fontos és aktuális témákkal foglalkozik, oly módon, hogy az eredmény mindenki számára élvezhető, ezért pedig érdemes megnézni. Aki esetleg lemaradt volna az első évadról az se bánkódjon, a Netflixen azt is vissza lehet nézni.

 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot vagy keresse fel ezt a weboldalt: www.ongyilkossagmegelozes.hu

Hozzászólások

 1. Myles 2019.01.18. - 18:07

  Really when someone doesn’t be aware of after that its up to other users that they will help, so here it happens.

  Válasz
 2. Fredericka 2019.01.20. - 04:26

  Hello Dear, are you in fact visiting this website daily, if so then you will without doubt obtain fastidious experience.

  Válasz
 3. Lida 2019.01.23. - 04:11

  Hey I am so grateful I found your weblog, I really found you by error,
  while I was looking on Bing for something else,
  Anyhow I am here now and would just like to say cheers for a incredible post and a all round enjoyable blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to
  browse it all at the moment but I have book-marked
  it and also added your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read more, Please do keep up the excellent b.

  Válasz

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük