Mióta léteznek könyvek, azóta léteznek olyan emberek is, akik megpróbálják magakadályozni, hogy olvashassuk őket. Bár a könyvégetés mára már nem divat, ugyanakkor a könyvek betiltását a mai napig sokszor alkalmazzák, még Amerikában is. Az Amerikai Könyvtár Szövetség minden évben kiadja azoknak a könyveknek a listáját, amelyek különböző indokok miatt ugyan, de tiltólistára kerültek iskolákban, egyetemeken és közkönyvtárakban.

Egy adott könyv betiltását és a polcról való levételét változatos indokokkal szokták kérvényezni, de a leggyakoribb indok a szexuális tartalom, a családi és vallási értékek elleni fellépés, illetve, hogy a könyv mondanivalója az ifjúság számára nem megfelelő, bármit is jelentsen ez.

A könyvek betiltása Amerikában már olyan messzire ment el, hogy szülők egy csoportja a Ne bántsátok a feketerigót című könyvet rasszizmus vádjával szerette volna kitiltani egy helyi középiskola könyvtárából, holott a könyv éppen a rasszizmus elleni küzdelem jelképe, egyetlen bűne, hogy hitelesen és cenzúra nélkül használ olyan szavakat, amelyeket a könyv megírásának idején is használtak.

Valami biztosan akad minden könyvben ami sértő lesz valaki számára, azonban ez soha nem jelentheti azt, hogy emiatt korlátozni kellene az emberek szólásszabadsághoz, jelen esetben könyvekhez való jogát.

Egy könyv betiltása nem jó semmire, hiszen mindenki tudja, hogy ami tiltott, azt csak még többen fogják olvasni, a betiltott könyvek listája viszont megmutatja, hogy mitől félnek és miről nem akarnak beszélni az emberek, és ez az indoka annak, hogy inkább a tiltáshoz menekülnek.

Az Amerikai Könyvtár Szövetség idei listájából öt, általam is olvasott könyvet választottam ki, amelyek bármennyire is hihetetlen, de sok iskolában ebben a pillanatban is tiltólistán vannak.

Jay Asher: Tizenhárom ​okom volt…

A könyvben, aminek a történetét még a Netflix is vászonra vitte, vajon mi lehet olyan ellentmondásos, hogy a betiltását követelték? Nos, Hannah öngyilkosságának története a betiltást kérvényezők szerint romantizálja az öngyilkosságot, azaz pozitív színben tünteti fel azt, ezért félő, hogy másokat is öngyilkosságra ösztönözhet. Ez a könyv jelenleg Colorado államban és Kanada néhány iskolájában van betiltva.

Jay Asher: Tizenhárom okom volt…Fülszöveg

Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP. Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat. Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, ha megnyomod a PLAY-t. Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát. Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért. Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.

MEGVESZEM

 

Bret Easton Ellis: Amerikai ​psycho

Túlzott pornográfia, túlzott erőszak. Ezek azok az indokok amelyek miatt az Amerikai psycho évekig a világ egyik legtiltottabb könyvének számított. Németországban veszélyesnek nyilvánították a fiatalságra és öt éven át még a könyv terjesztése is tiltott volt, Ausztráliában 18 éves kor alatt nem lehetett megvásárolni, Amerikában pedig 2012-ig csak a puhakötésű változatot lehetett kapni. Azóta a könyv megítélése javult, ám Amerika számos iskolájában még mindig tiltott könyvnek számít.

Bret Easton Ellis: Amerikai psychoFülszöveg

Ez a könyv nemegyszer átlépi az elviselhetőség küszöbét. Amit írója a perverzió és az erőszak tombolásáról elgondol és leír, az kívül esik a normális ember felfogóképességének és erkölcsi érzékének határain. Amit azonban ezzel közöl, az értelmezhető és megítélhető: megrendít, felkavar, s könyörtelenül szembesít egy olyan világgal, amelyre – ha mégoly kelletlenül is – ráismerünk.

MEGVESZEM

 

Stephen Chbosky: Egy ​különc srác feljegyzései

Egy szülő, aki elérte, hogy a helyi iskolában betiltsák ezt a könyvet a következő indokokra hivatkozott: ebben a könyvben pozitív módon ábrázolják a homoszexualitást, túlságosan egyértelmű módon jelenitik meg a maszturbációt és a szexet, továbbá dicsőítik az alkohol és kábítószerfogyasztást, ezzel pedig a fiatalok erkölcsi fejlődését lehetetlenítik el. A betiltást elérő szülő elvileg nem hisz a cenzúrában, ugyanakkor nem szeretné, ha ez a könyv az iskolában akár véletlenül is, de a gyermeke kezébe kerülne.

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzéseiFülszöveg

Az ​Egy különc srác feljegyzései című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás srác, Charlie. Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne. Ezekből a levelekből aztán szép lassan – olykor mulatságosan, olykor meghatóan – egy cseppet sem átlagos tinédzsert ismerhetünk meg.

MEGVESZEM

 

John Green: Alaska ​nyomában

2015-ben az Alaska nyomában volt az a könyv aminek a betiltását a legtöbben kérték az Amerikai Könyvtár Szövetség felmérése szerint. Azóta ez a szám természetesen mérséklődött, ugyanakkor még mindig számos panasz érkezik a könyvre “sértő nyelvezete” és “szexuális jellegű leírásai” miatt. John Green-t azonban nem kell félteni, valószínűleg már hozzászokott ahhoz, hogy könyveit betiltják, hiszen jelenleg friss könyve, a Teknősök végtelen sora vezeti a betiltási listát Amerikában.

John Green: Alaska nyomábanFülszöveg

A tizenhat éves Miles Haltert elbűvölik a híres emberek utolsó mondatai és unja otthoni biztonságos életét. A középiskola után rábeszéli szüleit, hogy írassák be egy bentlakásos iskolába, mert abban bízik, ettől talán megváltozik addigi unalmas élete. Itt ismerkedik meg Alaska Younggal, az okos, vicces és halálosan szexi lánnyal, valamint Chippel, az ösztöndíjas zsenivel, aki kollégiumi szobatársa lesz.

MEGVESZEM

 

Vladimir Nabokov: Lolita

Sokan a Lolitát tartják Vladimir Nabokov legjobb alkotásának, ugyanakkor talán még ennél is többen vannak, akik témája miatt támadják ezt a könyvet. Nabokov rendkívül részletesen számol be a könyvben olyan dolgokról, mint a pedofília vagy a vérfertőzés, ami miatt olyan országokban is évekig tiltólistán volt ez a könyv, mint Anglia vagy Franciaország. Amerikában jelenleg ahol nincs tiltva, ott is a fiatalok számára nem ajánlott könyvek listáján szerepel.

Vladimir Nabokov: LolitaFülszöveg

A Lolita főhőse és elbeszélője, Humbert Humbert, francia születésű irodalomkutató és elvetélt író, akit perverz vágyak gyötörnek. Hányatott múltat hagy maga mögött, s gyanús idegenként kóvályog Amerikában. A javakorabeli férfi jelenét Lolitával, szállásadónője tizenkét éves lányával való találkozása szabja meg. Humbert előbb a gyermek közelébe férkőzik, majd amikor az árvaságra jut, a gondviselője, rabtartója és rabszolgája, kínzója és áldozata lesz.

MEGVESZEM

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.