Csak én utálom, hogy amikor egy népszerű könyvből filmadaptáció készül, akkor a kiadók szinte mindig piacra dobják a könyv új kiadását immár filmes borítóval, így lovagolva meg a film népszerűségét?

Ez persze remek marketing stratégia, statisztikák szerint a filmes könyvborítókkal fedett könyvekből általában kétszer több példány fogy, azonban én legalább két igazán nyomós indokot fel tudok sorolni, ami miatt úgy gondolom, hogy egy ideális világban ezeknek nem kellene létezniük.

Ugyanakkor naiv lenne azt várni a kiadóktól, hogy ne ragadjanak meg minden olyan lehetőséget, amivel eladhatják a könyveiket, hiszen épp ez a dolguk, így amíg egy könyvből készült közepszerű film is növeli az eladásokat, addig ezt ki fogják és ki is kell használniuk.

Hiszen sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy kedvenc filmjük valójában egy könyv feldolgozása, így egy film plakátjának könyvborítóként való alkalmazásával az ilyen emberek megszólíthatók és fel lehet hívni a figyelmüket a könyvek iránt. Ez pedig önmagában pozitív dolog, hiszen emiatt több ember fog olvasni. Amíg a moziba járók száma lényegesen több mint a rendszeres olvasóké, addig ilyen marketing fogásokra szükség van.

Csakhogy ezzel a stratégiával bőven akadnak problémák is. Az hagyján, hogy a filmes borítók általában csúnyák és ötlettelenek (ez csupán a szubjektív véleményem, de azt hiszem sokan egyetértenek velem ezzel kapcsolatban), amire ugyan a rendes könyvborítók között is akad példa, de úgy látom, hogy a filmes borítók egyetlen törekvése abban merül ki, hogy a főszereplő(k) arcát minél nagyobb felületen megmutassák.

Ez az ötletszegény megvalósítás az első indok ami miatt úgy gondolom, hogy a filmes borítóknak nem kellene létezniük, hiszen nem képesek betölteni magának a könyvborítónak a funkcióját.

Egy jó könyvborító nagyon fontos információkat hordoz magáról a könyvről és ezeket sikeresen közvetíteni is tudja az olvasók számára. Olyannak kell lennie akár egy titkos átjárónak, amire ha ránézel, elárulja számodra, hogy miről szól és milyen is az a bizonyos könyv.

Nem véletlen talán az sem, hogy a különböző műfajok különböző stílusokat részesítenek előnyben. Manapság a fantasyk esetében például erőszeretettel alkalmaznak illusztrált/rajzolt borítót, szerepelhet ezen mondjuk egy trón, egy hosszú ruha vagy egy tárgy körvonala. Míg a valósághűbb regények esetében a borítón gyakran fénykép szerepel, ami általában bizonyos testrészeket, lábakat, kezeket ábrázol de az arc egészének mindig takarásban kell maradnia.

Ezekkel szemben a filmes borítók csak egyetlen dolgot árulnak el a könyvről, mégpedig azt, hogy film készült belőle.

A második indok ami miatt vonakodom a filmes borítóktól az ugyanaz, ami miatt filmet sem nézek, mielőtt elolvasnám azt a könyvet amiből készült. Ezek a borítók ugyanis megtagadják tőled annak a lehetőségét, hogy te magadd alkoss képet a fejedben a történet szereplőiről, hiszen a film szereplőinek arca, erősen befolyásolja, hogyan képzeled el őket, a vizuális inger felülírja a könyvben leírtakat, ezzel pedig befolyásolja az olvasási élményt.

Ráadásul ha a film megjelenése után el akarod kerülni a filmes borítókat, akkor sok időre és keresésre lesz szükséged, amíg találsz egy régebbi kiadást, ez pedig sokaknak szintén frusztráló élmény lehet.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.